Akármilyen leves borsóval

Úgy kezdődött, hogy maradt a kutyának egy csirkefar-hát az előző napi egészcsirke-boncolásból. Mivel volt otthon egy nagy sárga- és egy feleakkora fehérrépám, adódott az ötlet: szivattyúzzuk ki az életerőt a farhátból, mielőtt kutyakajává válik (neki is könnyebb letudni a főtt csontokat). Lábasba tettem hát a csontvázat, utánaszórtam a vékony karikákra vágott répaanyagot, egy fej vöröshagymát úgy, hogy a legalsó vörös bőrt rajtahagytam - így nem tud szétesni -, és kerestem a mélyhűtőben egy csomagocska zellerlevelet. Ezt nem kellett volna, mert utálom, ha kikiabál az íze valamiből, és itt ez történt. (A zellert csak a háttértámogató szerepében szeretem, őt magát nem.)

Vízzel felönt, hogy mindent ellepjen, aztán főz. Amikor hitem szerint megpuhult minden, kivettem a farhátat a helyhiány enyhítésére (a kutya sétálni se akart menni, míg a táljában hűlt az illatos cupák), majd beleszórtam egy csipet szárított tárkonyt. Az egy tojással, liszttel, vízzel - kevés tejjel - alig kikevert nokedlitésztát egy evőkanállal a keverőtálból a zubogó levesbe szaggattam, minden mozdulat előtt persze bemártva a kanalat a lébe. Én imádom az ilyen méretes nokedlikat, és ennél gyorsabb, tisztább módszert még nem fedeztem fel (a tologatós nokedliszaggató maga a rémség, mikor mosogatni kell, és a művelet közben leég az ember keze a forró gőz fölött. A lábasfogó kesztyű meg túl bumfordi ehhez, valahol mindig rákenődik a tészta, ami aztán nehezen tágít onnan).

A nokedlik után dobtam egy fél adag zöldborsót (250 g-os konzerv), és nem sokáig, úgy 6-7 percig főztem az egészet készre. A nokedli úgy jó, ha rágós. Persze a hagymát is kivettem a hússal együtt. Már csak egy kevés tejföllel, vízzel és levessel kevert habarást követtem el, egy rottyanás, és kész.

Mondom néktek, ha a zeller íze nem lett volna olyan intenzív, kitűnőnek mondanám ezt a levest. Tanulság: több lét adj hozzá, mint gondolnád, mert a nokedli is sűrít, meg a habarás is, szóval ma reggelre, mikor rám került a sor maradékevés kapcsán, a leves inkább főzeléknek látszott már. Lehet, hogy a habarást elhagyhattam volna.